Каква е разликата между латекс и акрилна боя?

Всеки собственик на дом стои пред дилема какъв цвят да избере за боядисване на помещенията. Нужно е обаче да обърне особено внимание и на материала с който желае да боядисва. Основния избор е между латекс и акрилна боя.

Какво е латекс?

Главната особеност на този вид боя – тя има синтетичен каучук под формата на вещество, което се нарича стирен. Присъствието му предизвиква значително увеличаване на стабилността на боядисваната повърхност, а в някои случаи – по-естетичен вид на това, в сравнение с резултата от използването на много други видове бои.

Какво е акрилна боя?

В техният състав може да присъства, стирен, винил, силикон. Тези бои често се характеризира с по-високо качество и стабилност от латекса.

Трябва да се отбележи, че в обхвата на „класически“ акрилни бои и основните им свойства са до голяма степен сходни с тези, които характеризират латекса. Въпреки това, акрилните бои имат по-висока устойчивост от латекса заради акрилните кополимери.

Желателно е акрилната боя да се нанася с гладко мече, по възможност силиконово. Имайте предвид, че в мокро състояние е няколко нюанса по-светла в сравнение с вече нанесена и изсъхнала акрилна боя.

Каква е разликата между латекса и акрилната боя?

Основната разлика е, че латексът е изцяло на водна основа, докато акрила е съставен от синтетични акрилни полимери.

Физичните свойства на двата вида бои са едни и същи, но обикновено се различава качеството в цвета. Акрилните бои са по-качествени, но са възприемани като по-скъпи. Въпреки това, акрилната боя може да покрие много по-добре от една ръка в сравнение с латекса и по този начин да се икономиса разход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *