Избор на боя: гланц или мат

Боята е добър заместител на стандартните тапети по стените. Боядисването се превърна в нова тенденция поради своята наличност, простота и надеждност. И ако работата с материала не създава особени проблеми, тогава изборът на боя – гланц или мат – може да бъде объркващ. Това ще бъде обсъдено в тази статия. Тук ще научите как да изберете правилния нюанс на боята в зависимост от характеристиките на стаята и различните ситуации.

Когато избирате боя, трябва да се съсредоточите върху следните точки:

Характеристики на стаята. Боядисването на стени и тавани в кухнята или банята изисква по-трайни материали отколкото в спалнята или хола.

Количеството светлина. На коя страна гледат прозорците в стаята? Колко добре пропускат светлината в стаята? В зависимост от нивото на естествена светлина, трябва да изберете различна боя.

Помислете дали искате повърхностите в стаята да блестят или предпочитате по-неутрален нюанс. Консултирайте се с дизайнери, които ще оценят стаята и ще изберат най-подходящия материал за нейната декорация.

Изборът на правилния цвят на боята е само половината от битката. Все още трябва да решите дали ще бъде мат или гланц. Колкото по-лъскав е материалът, толкова по-добре отразява светлината, което означава повече блясък. Блясъкът може да има различни нива и трябва да обърнете внимание и на това. Боята може да отразява както 100% светлина, така и 50% и по-малко. Например, до 30% отражение, се смята за матова повърхност. По-високият процент се смята за полу-гланц с малка степен на блясък, нарича се още копринен матов нюанс. От 50% и повече – това са лъскави материали, които също се различават един от друг по степента на блясък.

Каква е разликата между матовите и гланцовите бои, с изключение на нивото на отразяване на светлината? Вторият има малко по-голяма якост от първия, тъй като съдържа повече полимерни смоли. Гланцът е по-устойчив на влага, по-добре се измива и почиства, а също така е в състояние да издържи на по-сериозни физически натоварвания. Ако матовата боя е постоянно подложена на големи натоварвания, ще трябва да се грижите за нея по-често, но в крайна сметка всичко това ще доведе до следните последици:

Изсветляване на боята. При по-светлите цветове няма да забележите това веднага, но изсветляването на тъмната боя ще бъде забележимо след често измиване. По стените ще започнат да се появяват петна, а върху гъбата ще се утаят частици боя.

Ефект на писане. Така се наричат белите ивици, останали след измиване. Колкото по-тъмен или по-ярък е тонът, толкова по-забележими ще бъдат те. В бъдеще този ефект ще се появи дори когато плъзнете пръста си по стената.

Появата на блясък. Целта на матовата боя е стените да не блестят. Въпреки това, при износване и избледняване, може да се получи повече отражение на светлината.

Матовата боя не се препоръчва за използване в стая с висока интензивност. Освен това, такъв материал, за разлика от гланцовия, е в състояние да скрие доста дефекти и неравности на повърхността. Дефектите личат най-вече при неравности на таваните, които стоят на така наречените „вълнички“. Когато се боядиса такъв таван с гланцова боя, „вълничките“ пречупват светлината и така стават по-видими, докато матовите бои поглъщат светлината и ги прави по-незабележими.

Също така, изборът трябва да се направи в зависимост от различните характеристики на стаята:

Гланцовата боя визуално увеличава пространството, така че е подходяща за малки стаи с малко естествена светлина. Но в големи стаи с нормална светлина ще създаде твърде много блясък.

Матовата боя не отвлича погледа, така че позволява на мебелите и различните елементи на декора да прехвърлят цялото внимание върху себе си. Също така действа като добър фон за по-ярки предмети в стаята.

Гланцът е чудесен за подчертаване на една стена и дори отделна зона в стаята, като фокусира вниманието върху нея.

Матовите материали са по-малко издръжливи, така че е по-добре да избягвате използването им в работните зони в кухнята и други подобни зони.

За банята е по-добре да използвате материал, за който изрично е упоменато, че е влагоустойчив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *